Sunday, March 8, 2009

PANDUAN UNTUK MENGELAKKAN MASALAH GASTRIK

MENGELAKKAN MASALAH GASTRIK

Masalah gastrik boleh dilekkan dengan cara-cara berikut:

i) Kurangkan stres:

Kita hidup di dunia ini hanya sementara. Kita tidak kekal di sini. Akhirat jua tempat kekal kita. Oleh itu perjuangan untuk memenuhi tuntutan kerja-kerja untuk dunia ini harus ada batasnya, jangan sampai memakan diri kita. Kita perlu utamakan kesihatan diri kita. Jika kita tidak sihat, banyak perkara yang akan terganggu - pengurusan anak-anak akan terganggu, kerja-kerja tidak akan terganggu, hubungan dengan sanak-saudara dan jiran tetangga akan terganggu, hobi kita akan terganggu, kerja amal kita akan terganggu... banyak yang akan terganggu. Oleh itu berpada-padalah dalam membuat kerja harian kita.

Tugas yang diberikan kepada kita, kita lakukan sedaya kita memenuhi tuntutan yang wajib dalam peraturan pekerjaan. Tak perlulah diletakkan matlamat yang terlalu tinggi, yang tidak praktikal sehingga payah kita, rakan sejawat kita dan orang-orang di bawah kita mengejarnya. Memadai memenuhi tuntutan yang diwajibkan oleh peraturan kerja kita.

Jika kerja yang diberikan terlalu banyak, lihat kerja itu. Adakah betul kerja yang diberikan itu benar-benar dalam bidang tugas kita. Jika betul dalam bidang tugas kita, cuba buat satu persatu. Jika terlalu banyak, khasnya yang ada "date line" cuba dapatkan bantuan kawan-kawan yang rapat. Insyaa allah ada yang membantu. Jika didapati bukan tugas kita, sengaja ketua kita suka lambakkan kepada kita, mungkin kerana kita jenis orang yang "mudah kira", maka mudah kira kita itu ada hadnya, jangan sampai memakan diri sendiri. Diri kita lebih penting. Jika diri kita terganggu, banyak lagi yang akan terganggu....Berbincanglah dengan ketua anda, berterus terang, bertegas pada tempatnya tapi bukan bengis. Kita adalah kita, ada harga diri kita sendiri, jangan sampai dibuli. Keadaan ini kerap berlaku kepada kaum guru. Ada pengurusan sekolah yang suka melambakkan kerja kepada beberapa orang guru kerana mereka jenis yang "mudah kira", akhirnya kerja berlambak, penuh tangan, tak tahu nak pegang yang mana satu. Bawa kerja balik rumah. Sambil main dengan anak pun buat kerja lagi. Sambil sembang dengan suami pun buat kerja lagi. Diri dan keluarga kita adalah lebih penting. Janganlah sampai kita mengabaikan diri kita dan keluarga kita kerana kita menggutamakan kerja kita. Buat yang diwajibkan oleh peraturan kerja kita. Tak perlu letakkan matlamat yang terlalu iedal hingga menyusahkan diri dan keluarga kita. Mereka yang dipenuhi lambakan kerja perlu berbincang, berterus terang kepada pengurusan sekolah. Jika tidak mampu secara sendirian, boleh meminta bantuan badan kebajikan guru. Jika tidak boleh juga, mungkin boleh berbincang dengan wakil kesatuan sekerja yang behampiran, kalau-kalau boleh dibantu. Usah berdiam diri, gunakan saluran-saluran yang betul yang ada.

Pokoknya, untuk mengurangkan stres, cuba permudahkan sesuatu urusan. Permudah di sini bukan bermaksud membuat kerja sambil lewa, tetapi membuat sekadar yang diwajibkan oleh peraturan pekerjaan dan tidak meletakkan matlamat yang terlalu ideal hingga menyusahkan diri dan orang lain. Bila berhadapan dengan kerja yang banyak, tarik nafas dalam-dalam dan hembuskan perlahan-lahan. Cuba siapkan kerja di pejabat / sekolah. Masa di rumah adalah untuk keluarga. Masa cuti contohnya cuti hujung minggu dan cuti awam, cuti sungguh-sungguh, tak usah ingat akan kerja.

Kerja adalah penting kerana ia adalah periuk nasi kita. Oleh itu lakukan dengan bersungguh seperti yang diwajibkan oleh peraturan pekerjaan kita. Diri kita juga penting, haknya juga perlu diberikan. Berilah yang sewajarnya kepada kerja, diri, keluarga dan persekitaran kita. Dunia kita kejar tapi jangan sampai terlupa hakikat kehidupan kita. Akhirat jua kembali kita.

Ditulis oleh seorang yang pernah mengalami masalah stres sehingga mengalami masalah gastrik yang serius.

No comments:

Post a Comment